Waarom Sjamanen de wereld redden

Het kan heel goed zijn dat je de afgelopen tijd steeds vaker het woord Sjamanisme voorbij hebt zien komen. Zeker wanneer je geïnteresseerd ben in spiritualiteit zal het je zijn opgevallen. Een term die veel wordt gebruikt terwijl we misschien niet zo heel goed weten wat er dan precies mee wordt bedoeld. Zoals veel spirituele dingen is ook het Sjamanisme grotendeels ontastbaar. En dat is ook gelijk de kern, het ontastbare. De spirit, of wel energie. 

Want dat is waar een Sjamaan mee werkt, met energie en in verschillende dimensies. Lange tijd hebben wij als mensen ons enorm geïdentificeerd met de tastbare wereld, ook wel 3D genoemd. We wilden er alles van weten door middel van de wetenschap en zochten onze veiligheid in het willen controleren van de materie. Maar hoe komt dat nou eigenlijk, want het Sjamanisme is een van de oudste fenomenen op aarde. Waarom is het nu ineens zo sterk aanwezig in onze westerse maatschappij? In dit artikel lees je waarom ik geloof dat het de Sjamanen de wereld gaan redden.

Sjamanisme, het is al eeuwen oud. Het bestond op alle plekken van de aarde, maar er wordt gezegd dat de eerste Sjamaan zich in Siberië bevond. Een Sjamaan werkt met boven natuurlijke krachten, waarmee hij contact maakt met de geesten wereld, meestal om ziektes te genezen. Hiervoor worden traditionele ceremonies en rituelen uitgevoerd. Dit werkt het beste op het moment dat je je in een trance bevindt. Je sluit je daarmee wat meer af van de fysieke wereld en bevind je meer in de energetische lagen van ons bestaan. 

De traditie waarmee ik mij het meest verbonden voel is die van de inheemse bevolking uit Zuid-Amerika, het Amazone gebied. Hier wordt veel met plantmedicijnen gewerkt, omdat er een een enorme diversiteit aanwezig is in het regenwoud. Je kunt deze plek ook wel zien als de medicijnkast van de aarde. Dit ontdekte Columbus ook zo’n 600 jaar geleden toen hij onder de Spaanse vlag naar Amerika was gevaren. 

Enorme hoeveelheden grondstoffen werden meegenomen vanuit Zuid-Amerika naar Europa. Veel van de inheemse bevolking is in de jaren nadien overleden, doordat zij niet bestand waren tegen de besmettelijke ziekten die de Conquistadorers meenamen. Ook kwam het voor dat de Spaanse veroveraars de mannelijke bewoners van de inheemse stam vermoorden en de vrouwen voor hen lieten werken. Het land werd overgenomen en de gewassen werden vervoerd. In deze tijd ontstond ook de slavernij, waarbij veel Afrikaanse mensen naar Amerika werden gebracht, omdat zij fysiek sterker waren. 

Dit was het begin van de kapitalisatie en de welvaart van de Westerse samenleving en het begin van het einde van de verbinding met Moeder Aarde, Pachamama. Welke gevolgen dat heeft zien we op dit moment. Het klimaat, de volksgezondheid, de droogte, de armoede, de ongelijkheid, onvruchtbaarheid en de depressiviteit. Allemaal het gevolg van de weg die wij vanaf 1600 zijn ingeslagen. Maar goed, daar kunnen we lang of kort over praten.. De vraag is, wat gaan we doen? Wat kunnen we doen? En wat heeft een Sjamaan daarin dan precies te betekenen?

Wanneer je vanuit de energie naar de aarde kijkt dan kun je een onderscheid maken tussen mannelijke en vrouwelijke energie, Yin en Yang. Wanneer je een laag verder kijkt dan bestaat de energie op aarde uit vier elementen; vuur, lucht, water, aarde. Waarvan de eerste twee mannelijk zijn en de laatste twee vrouwelijk. Ooit, in de tijd van de Garden of Eden was alles in balans met elkaar. Het was een heus paradijs. Om te kunnen groeien als mens hebben we ervoor gekozen om te proeven van de verboden vrucht, en zo ontstond er dualiteit. 

Dualiteit betekent dat wij niet alleen maar positieve ervaringen hebben, maar ook in negatieve situaties belanden. Want juist dat zorgt ervoor dat we blijven ontwikkelen, als mens en ziel. We zijn alleen na de geboorte vergeten wie we zijn en wat we hier werkelijk komen doen. We gaan door de sluier heen en identificeren ons met onze omgeving en de mensen die daarin zijn. We gaan leven vanuit ons beschermingsmechanisme, ook wel ego genoemd. Dit ego is er om ervoor te zorgen dat je niet doodgaat, alleen hebben we in de huidige wereld niet zo gek veel risico’s meer. Daardoor gaat het ego zich op andere zaken richten en vooral op het vermijden van pijn en angst. Het gevolg hiervan is dat verkrampen op het moment dat we met tegenslagen te maken krijgen en stagneren in onze groei. 

Deze verkramping veroorzaakt op lange termijn ziektes, zowel fysiek als geestelijk. Vanuit de westerse wetenschap kijken we vanaf de buitenkant naar de oorzaak. En een Sjamaan kijkt vanuit de energie, vanuit de spirituele laag naar de oorsprong van het probleem. Het kan dan zomaar zijn dat jij bepaalde patronen hebt ontwikkeld in het leven die ervoor zorgen dat de energie niet meer lekker stroomt. Deze blokkade vormt het probleem en kan dan worden opgeheven door je je er bewust van te worden. Geestveruimende medicines zoals paddenstoelen, Ayahuasca of San Pedro kunnen je helpen bij het verkrijgen van inzichten. De kern van het Sjamanisme is het erkennen van de schaduw, doordat je dit erkent kun je er iets mee. Zolang je doet alsof het er niet is zal het blijven waar het is. Pas als je het durft aan te kijken zal het transformeren. Een Sjamaan kan jou hierin begeleiden.

Maar waarom is het dan juist de Sjamaan die op dit moment de aarde gaat redden? Dat is omdat de Sjamaan een sterke verbinding heeft met de natuur én met de spirit wereld. Vanuit de energie bekeken zijn we allemaal één en is jouw gezondheid verbonden met die van de aarde. Wanneer wij onszelf helen, dan heelt automatisch het collectief met jou mee. Zo kun jij het verschil maken en een veel groter effect hebben dan je je nu kunt voorstellen. Wanneer jij een trauma heelt dan heeft dit effect op generaties voor jou en generaties na jou. En zal je mensen die het zelfde hebben meegemaakt ook een stuk verlichting brengen. Of dat nou bewust of onbewust is. 

Een Sjamaan kan je helpen in dit proces, maar beter nog inspireren om de sjamaan in jezelf te ontdekken. Want we zijn allemaal de scheppers van ons eigen leven en creëren alles zelf, vooral op onbewust niveau. Door jou schaduwstukken te helen zal jouw licht sterker worden. Je komt meer in verbinding met jouw ware natuur en de mannelijke en vrouwelijke energie raken in balans. Dat is precies wat er op grote schaal nodig is en wat jij als mens kunt doen. Voor jezelf en voor iedereen. Want wij zijn één. 

Wanneer we terugkeren naar de oorspronkelijke kern van ons bestaan zal de wereld in harmonie raken en keren we de geschiedenis weer om naar het paradijs. 

Geef een antwoord